Je mu 47 let, nikdy nechodil do školy a chce se naučit číst, psát a počítat

Karlovarský kraj // Teplá, Toužim – Dobrá Voda // 17. 4. 2013
Panu Miroslavovi J. je 47 let. Je v invalidním důchodu a žije v domě s pečovatelskou službou v Teplé. Jako mentálně postižený vyrůstal v ústavu a nikdy se nenaučil pořádně číst, psát ani počítat. V životě ho to velmi omezuje a proto se rozhodl to změnit. Díky občanskému sdružení Český západ, které působí na Toužimsku a Tepelsku, začal od září loňského roku dvakrát týdně navštěvovat kurz na dokončení základů vzdělání. Výuka, školní pomůcky i doprava do školy je panu Miroslavovi hrazena z projektu Návrat do práce – návrat do společnosti. Projekt však brzy skončí a tím i možnost studia pro pana Miroslava, který teď hledá další možnosti, jak ve studiu pokračovat.

„Pan Miroslav má velkou touhu umět číst, psát a počítat. Je opravdu pilným studentem, svědomitě plní domácí úkoly, připravuje se na hodiny, pravidelně čte ze svého slabikáře, počítá zadané příklady,“ popisuje Kamila Součková, sociální pracovnice z Českého západu, která panu Miroslavovi pomáhá se studiem. „Pan Miroslav by chtěl chodit do školy i příští školní rok, nejlépe každý den. Protože už je dospělý, tak jedinou možností, jak se dál vzdělávat, je najít peníze pro zaplacení dalšího vzdělávání od sponzorů, dárců či nadací. To, že bude pan Miroslav umět číst, psát a počítat, pro něj znamená další krok k samostatnosti. Mohou se mu v jeho životě otevřít zas nové možnosti a příležitosti,“ doplňuje Kamila Součková.

Pan Miroslav nyní studuje pod vedením paní učitelky Zelingerové na Základní škole praktické a speciální v ulici Vítězství v Mariánských Lázních. Zde mu pedagogové vyšli plně vstříc a dle jeho potřeb pro něj sestavili individuální výukový plán. Nevýhodou pro pana Miroslava je, že v Teplé, místě jeho bydliště, nefunguje žádná sociální služba zaměřená přímo na mentálně postižené klienty, díky které by mohl své problémy řešit snadněji.

Pan Miroslav pochází ze 13 dětí a ve svém dětství neměl možnost navštěvovat školu jako jiné děti. Když mu v 15 letech zemřela maminka, otčím se o něj nechtěl starat, a tak byl umístěn do ústavu. Na tuto dobu nevzpomíná rád. Jeho největším životním zážitkem a výhrou bylo opuštění ústavu, ale to už mu bylo 35 let. Nyní žije v domě s pečovatelskou službou a s pomocí opatrovnice a pečovatelek žije víceméně samostatně. I přes svůj handicap miluje techniku – počítače, televize, telefony. Nemá rád, když ho někdo vodí za ručičku a pomáhá mu víc, než je nutné. Nechce, aby se k němu lidé chovali jako k dítěti nebo k někomu, kdo je hloupý a méněcenný.

Zájemci, kteří by rádi jakýmkoliv způsobem podpořili pana Miroslava, se mohou ozvat Kamile Součkové z Českého západu na telefonní číslo 602 663 502 nebo email kamila.souckova@cesky-zapad.cz, kde se mohou domluvit na způsobu finační či jiné podpry. Projekt Návrat do práce, návrat do společnosti, reg. č. CZ.1.04/3.3.05/68.00257, v rámci kterého se pan Miroslav nyní vzdělává, podpořil Evropský sociální fond, Evropská unie, Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost. Podporujeme vaši budoucnost - www.esfcr.cz.

Český západ poskytuje lidem ze sociálně vyloučených lokalit na Toužimsku a Tepelsku (Dobrá Voda, Nová Farma, Poutnov, Služetín, Pěkovice, Mrázov) sociální služby a pomáhá jim řešit jejich nepříznivé životní situace zejména v oblasti zaměstnávání, vzdělávání, bydlení a kontaktu s majoritou. Organizace se hlásí k zásadě rovného zacházení s etnicky odlišným obyvatelstvem, je držitelem značky Ethnic Friendly zaměstnavatel. V Dobré Vodě dále provozuje vlastní textilní a keramickou dílnu. Více informací o činnosti organizace lze získat na internetových stránkách www.cesky-zapad.cz, kde je možné si v e-shopu zakoupit široký sortiment výrobků dílen.