Je mu 47 let, nikdy nechodil do školy, nyní mu svítá naděje, že se naučí číst, psát a počítat

Karlovarský kraj // Teplá, Toužim – Dobrá Voda // 3. 7. 2013
Panu Miroslavovi je 47 let, je v invalidním důchodu a žije v domě s pečovatelskou službou v Teplé. Jako mentálně postižený vyrůstal v ústavu a nikdy se nenaučil pořádně číst, psát ani počítat. V životě ho to omezuje a rád by to změnil. Má velké odhodlání studovat, našel si i spojence, kteří mu v tom mohou pomoci. Chybí mu však jediné – finance potřebné pro studium. Nyní mu svítá naděje, že se jeho sen splní. Od Konta Bariéry Nadace Charty 77 získal 20 tisíc korun na další rok studia.

Díky občanskému sdružení Český západ, které působí v sociálně vyloučených lokalitách na Toužimsku a Tepelsku, začal od září loňského roku dvakrát týdně navštěvovat kurz na dokončení základů vzdělání. Výuka, školní pomůcky i doprava do školy byla panu Miroslavovi hrazena z projektu Návrat do práce – návrat do společnosti. Projekt však v srpnu končí a tím pro pana Miroslava i tato možnost studia. Český západ proto tedy sepsal žádost a oslovil s ní Konto Bariéry, které pomáhá zlepšovat život lidem s handicapem.

„Pan Miroslav je opravdu pilným studentem, svědomitě plní domácí úkoly, připravuje se na hodiny, pravidelně čte ze svého slabikáře, počítá zadané příklady,“ popisuje nadšení pana Miroslava Kamila Součková, sociální pracovnice z Českého západu, která mu pomáhá se studiem. „Chtěl by chodit do školy i příští školní rok, nejlépe každý den. Protože už je dospělý, tak jedinou možností, jak se dál vzdělávat, bylo najít peníze pro zaplacení dalšího vzdělávání od sponzorů, dárců či nadací. To, že bude pan Miroslav umět číst, psát a počítat, pro něj znamená další krok k samostatnosti. Mohou se mu v jeho životě otevřít zas nové možnosti a příležitosti,“ doplňuje Kamila Součková.

„Na konci školního roku nám z Konta Bariéry přišla radostná zpráva o tom, že ZŠ praktická a speciální v ulici Vítězství v Mariánských Lázních, kde nyní pan Miroslav pod vedením paní učitelky Zelingerové studuje, dostala 20 tisíc Kč na jeho další rok studia,“ popisuje Kamila Součková. „Pana Miroslava i učitelky ze školy tato zpráva velice potěšila. Jsme moc rádi, že se to povedlo, protože zpočátku to vypadalo velice beznadějně, že by se podařilo zajistit vůbec nějaké finance,“ doplňuje Kamila Součková.

Pan Miroslav pochází ze 13 dětí a ve svém dětství neměl možnost navštěvovat školu jako jiné děti. Když mu v 15 letech zemřela maminka, otčím se o něj nechtěl starat, a tak byl umístěn do ústavu. Na tuto dobu nevzpomíná rád. Jeho největším životním zážitkem a výhrou bylo opuštění ústavu, ale to už mu bylo 35 let. Nyní žije v domě s pečovatelskou službou a s pomocí opatrovnice a pečovatelek žije víceméně samostatně. I přes svůj handicap miluje techniku – počítače, televize, telefony. Nemá rád, když ho někdo vodí za ručičku a pomáhá mu víc, než je nutné. Nechce, aby se k němu lidé chovali jako k dítěti nebo k někomu, kdo je hloupý a méněcenný.

Zájemci, kteří by rádi jakýmkoliv způsobem podpořili pana Miroslava, se mohou ozvat Českému západu na tel. 602 663 502 nebo email kamila.souckova@cesky-zapad.cz, kde se mohou domluvit na způsobu finační či jiné podpory. Projekt Návrat do práce, návrat do společnosti, reg. č. CZ.1.04/3.3.05/68.00257, v rámci kterého se pan Miroslav doposud vzdělával, podpořil Evropský sociální fond, Evropská unie, Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost. Podporujeme vaši budoucnost - www.esfcr.cz.

Český západ poskytuje lidem ze sociálně vyloučených lokalit na Toužimsku a Tepelsku (Dobrá Voda, Nová Farma, Poutnov, Horní Poutnov, Služetín, Pěkovice, Křepkovice, Hoštěc, Mrázov) sociální služby a pomáhá jim řešit jejich nepříznivé životní situace zejména v oblasti zaměstnávání, vzdělávání, bydlení a kontaktu s majoritou. V Dobré Vodě dále provozuje vlastní textilní a keramickou dílnu. Výrobky z těchto dílen nabízí v internetovém obchodě eshop.cesky-zapad.cz. Více informací o činnosti organizace lze získat na internetových stránkách www.cesky-zapad.cz.