Český západ spolu s partnery vydal metodiku komunitní práce

verze ke stažení, metodika ke stažení, fotogalerie

Karlovarský kraj // Teplá, Toužim – Dobrá Voda // 11. 7. 2013
Občanské sdružení Český západ spolu s Fakultou humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze a organizací Cheiron T, o.p.s. z Tábora vydali na jaře letošního roku metodiku komunitní práce s názvem Mít život ve svých rukou. Metodika pojednává o oblastech a postupech práce komunitního pracovníka ve vyloučených lokalitách a je určena sociálním pracovníkům, kteří v těchto místech působí. Nyní je metodika dostupná všem zájemcům zdarma v elektronické podobě.

Komunitní přístup se jeví jako jedna z účinných metod sociální práce zvláště v sociálně vyloučených lokalitách. Od klasického přístupu se liší hlavně v tom, že nerozvíjí pouze jednotlivce, ale posouvá dopředu celou komunitu, a může tak přispívat i ke zmírňování sociálního napětí. Snaží se o řešení sociálních problémů přímo v místech, kde vznikají, a s lidmi, kterých se týkají. Důležitou roli v něm sehrává komunitní pracovník, který pomáhá lidem hledat účinná řešení určitého problému. Snahou je využívat lidské i jiné zdroje ve vlastní komunitě či místním společenství tak, aby lidé mohli daný problém řešit co nejvíce samostatně a nebyli závislí na pomoci zvenčí. To je cíl i celé komunitní práce, která se snaží, aby lidé postupně přebírali zodpovědnost za vlastní život a chod své komunity. „Komunitní práce je zdlouhavá a náročná, ale ve výsledku vede k trvalejším a kvalitnějším výsledkům. Naše metodika by měla napomoci k šíření této metody tam, kde je to třeba,“ shodují se autorky metodiky Jana Kosová a Aneta Vomlelová.

Autorkami metodiky Mít život ve svých rukou jsou Doc. PhDr. Zuzana Havrdová, CSc., Mgr. Jana Kosová, Bc. Jiřina Svobodová a Bc. Aneta Vomlelová. Brožura má rozsah 160 stran a je označená kódem ISBN 978-80-87398-32-6. Fotografie v brožuře jsou z archivu organizací Český západ a Cheiron T a o grafickou úpravu a sazbu se postaral Martin J. Rýznar – Paxart Studio. Metodika v elektronické podobě je dostupná všem zájemcům zdarma na stránkách www.cesky-zapad.cz. Autorky metodiky spolu během tří let vytvořily postupně metodiku, instruktážní DVD a akreditovaný kurz komunitní práce v rozsahu 90 hodin. Pilotní běh kurzu s názvem Komunitní práce: jak efektivně pracovat v sociálně vyloučených lokalitách? probíhal na podzim roku 2012 a úspěšně ho absolvovalo 15 sociálních pracovníků z celé České republiky.

Metodika komunitní práce vznikla v rámci projektu „Mít život ve svých rukou – metoda komunitní práce“ reg. č. CZ.1.04/3.2.01/19.00323, který podpořil Evropský sociální fond, Evropská unie, Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost. Podporujeme vaši budoucnost - www.esfcr.cz.

Český západ poskytuje lidem ze sociálně vyloučených lokalit na Toužimsku a Tepelsku (Dobrá Voda, Nová Farma, Poutnov, Horní Poutnov, Služetín, Pěkovice, Křepkovice, Hoštěc, Mrázov) sociální služby a pomáhá jim řešit jejich nepříznivé životní situace zejména v oblasti zaměstnávání, vzdělávání, bydlení a kontaktu s majoritou. V Dobré Vodě dále provozuje vlastní textilní a keramickou dílnu. Výrobky z těchto dílen nabízí v internetovém obchodě eshop.cesky-zapad.cz. Více informací o činnosti organizace lze získat na internetových stránkách www.cesky-zapad.cz.