Textilní dílna Českého západu byla na exkurzi u výrobce čalouněného nábytku

Karlovarský kraj // Teplá, Toužim – Dobrá Voda // 18. 7. 2013

Pět pracovnic textilní dílny občanského sdružení Český západ z Dobré Vody na Toužimsku navštívilo 10. července v rámci exkurze mariánskolázeňského výrobce čalouněného nábytku Nová Karna. Cílem exkurze bylo seznámit pracovnice textilní dílny Českého západu se systémem a postupy práce v komerční firmě a zároveň hledat inspiraci pro rozvoj vlastní dílny. Jejím hlavním cílem je vedle vytváření zisku zaměstnávání osob ze sociálně vyloučených lokalit, které si obtížně hledají práci.

Ředitel Nové Karny Ing. Jan Budka ženy nejdříve přivítal, seznámil je s činností a výrobním programem firmy. Poté je předal svému asistentovi, který ženy provedl celým areálem závodu. Ženy měly možnost si projít jednotlivé fáze výroby čalouněného nábytku – od střediska vývoje nábytku, přes stříhárnu, šicí dílnu, truhlárnu až po čalounickou dílnu. „Bylo zajímavé vidět, jak se vůbec takový gauč nebo křeslo vyrábí. Nikdy jsem neměla možnost vidět, co se vlastně skrývá pod potahovou látkou obyčejného křesla. Byla to dobrá zkušenost,“ uvedla paní Margita, jedna ze šiček textilní dílny Českého západu.

Textilní dílna Českého západu má pracovně tréninkový charakter. V dílně pracují ženy ze sociálně vyloučených lokalit na Toužimsku a Tepelsku v Karlovarském kraji. Tyto ženy nejdříve získaly potřebnou kvalifikaci v rekvalifikačním kurzu a poté i plnohodnotné zaměstnání v blízkosti svého bydliště. Textilní dílna v Dobré Vodě se zaměřuje na ruční výrobu z přírodních materiálů jako je len a bavlna. V dílně se šijí na průmyslových strojích zakázky nejen pro větší firmy, ale také praktické a profesionální výrobky pro jednotlivce, které Český západ prodává prostřednictvím internetového obchodu www.eshop.cesky-zapad.cz.

„Nová Karna je tradičním výrobcem čalouněného nábytku s dlouholetou tradicí. Zaměřuje se na výrobu sedacích souprav, čalouněných postelí, hotelových přistýlek, poskytuje opravy nábytku a dekoratérské práce,“ představuje firmu Nová Karna její ředitel Ing. Jan Budka. „Naše společnost zaměstnává v současné době 50 zaměstnanců. Výrobky nabízíme ve vlastní prodejně, ale také v prodejnách nábytku po celé ČR i v Německu. Svým zákazníkům nabízíme kvalitní a poctivou práci a jsme rádi, že jsme se o naše zkušenosti mohli podělit s pracovníky textilní dílny Českého západu a tímto způsobem alespoň trochu podpořit jejich činnost. Pokud by to bylo možné, rádi bychom v budoucnu spolu více spolupracovali,“ uzavírá Jan Budka.

„Český západ vytváří pracovní místa tam, kde široko daleko nejsou. Nabízí příležitost a uplatnění těm, kteří o to stojí. Jim a mnohým dalším pomáhá Český západ řešit jejich tíživé životní situace, zejména v oblasti zaměstnání, vzdělávání, bydlení a kontaktu s majoritou,“ uvedla Kamila Součková, koordinátorka zaměstnávání Českého západu. V letech 2011-2013 fungovala textilní dílna Českého západu díky podpoře projektu Návrat do práce, návrat do společnosti, reg. č. CZ.1.04/3.3.05/68.00257, který podpořil Evropský sociální fond, Evropská unie, Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost. Podporujeme vaši budoucnost - www.esfcr.cz. Více informací o činnosti organizace lze získat na internetových stránkách www.cesky-zapad.cz.