Obyvatelé Dobré Vody u Toužimi zkrášlují svou obec pro sebe i turisty

Karlovarský kraj // Toužim – Dobrá Voda // 4. 9. 2013
Obyvatelé Dobré Vody u Toužimi již pět let zkrášlují při veřejných sobotních brigádách svou obec pro sebe i turisty. Pomáhá jim při tom místní občanské sdružení Český západ, které spolu s aktivními občany brigády organizuje. Další, v pořadí již 21. brigáda, se koná tuto sobotu 7. září od 9.30 do 16 hodin a jsou na ni zváni všichni, kteří by rádi přidali ruce k dílu. Na účastníky brigády čeká i tentokrát úklid a údržba veřejných prostranství, ale také práce na dalším rozvoji obce, kde žije 110 obyvatel.

Letos uspořádala organizace Český západ tři brigády v Dobré Vodě a jednu půldenní na Nové Farmě u Teplé. Český západ působí v sociálně vyloučených lokalitách na Toužimsku a Tepelsku, kde se snaží zapojovat občany do veřejného dění, například právě péčí o místo, kde žijí. Brigády se v Dobré Vodě staly od roku 2009 již tradicí a konají se několikrát do roka. Účastní se jich vždy 60-80 lidí, dospělých i dětí, kteří pracují na tom, co je třeba a co si předem společně naplánovali. Jedinou odměnou je jim pocit z dobře vykonané práce a občerstvení během brigády. Brigádníci za pět let odpracovali již tisíce dobrovolných hodin a výrazně změnili ráz Dobré Vody. Obec, kde žije téměř devadesátičlenná romská komunita, se dnes již nepodobá jiným sociálně vyloučeným lokalitám v regionu.

Sobotní brigáda bude zaměřena nejen na úklid obce, ale také na úpravu dětského hřiště, údržbu dalšího vybavení obce i zeleně na veřejných prostranstvích. Bude se sekat tráva, stříhat živé ploty nebo stavět přístřešek u studánky Aurélie v okolí Dobré Vody, jež byla obnovena při předchozích brigádách. V minulých letech brigádníci například také postavili dřevěný altán pro turisty a rumpál nad obecní studnou, upravili některé cesty, vysadili zeleň a umístili lavičky. V okolí obce také vyznačili naučnou stezku Naši ptáci. V letošním roce proběhla brigáda 8. června a jedna půldenní 10. července, ta, která se koná teď 7. září je pro letošek poslední.

Brigádu v Dobré Vodě podpořil Úřad vlády ČR, sekce pro lidská práva, v rámci projektu „Na vlastní nohy“, Pekárna František Byrtus – RACIOPEK z Karlových Varů a Rodinný pivovar Chodovar z Chodové Plané.

Český západ poskytuje lidem ze sociálně vyloučených lokalit na Toužimsku a Tepelsku (Dobrá Voda, Nová Farma, Poutnov, Horní Poutnov, Služetín, Pěkovice, Křepkovice, Hoštěc, Mrázov) sociální služby a pomáhá jim řešit jejich nepříznivé životní situace zejména v oblasti zaměstnávání, vzdělávání, bydlení a kontaktu s majoritou. Český západ dále provozuje vlastní textilní a keramickou dílnu, jejichž výrobky nabízí v internetovém obchodě www.eshop.cesky-zapad.cz. Více informací o činnosti organizace lze získat na internetových stránkách www.cesky-zapad.cz.