Textilní dílna Českého západu v Teplé se otevírá veřejnosti

Klíčová slova: zaměstnávání, den otevřených dveří, sociálně vyloučené lokality, Romové, sociální práce, textilní dílna, textilní výrobky, pracovně-tréninková dílna, ženy, Teplá

Karlovarský kraj // Teplá, Toužim – Dobrá Voda // 31. 10. 2013
Český západ zve veřejnost do své nové textilní pracovně-tréninkové dílny v Teplé na Den otevřených dveří. Zájemci budou mít příležitost si nejen prohlédnout dílnu a seznámit se s jejím fungováním, ale budou si moci také sami vyzkoušet ruční potisk textilu. Akce se koná 12. listopadu od 13.30 hodin a dílna v Palackého ul. 104 v Teplé bude otevřena až do 16 hodin.

„Naše textilní dílna sídlila od roku 2002 do konce letošního léta v Dobré Vodě u Toužimi. Chtěli jsme však dát šanci i dalším našim klientům z Tepelska, a proto jsme se začali rozhlížet po nových prostorách, které by byly dopravně dostupnější. Našli jsme je v Teplé, kam jsme naši dílnu v září přestěhovali. Nyní ji otvíráme veřejnosti a zveme všechny zájemce, aby si dílnu přišli prohlédnout a třeba si už pořídit i vánoční dárky pro své blízké,“ láká k návštěvě výkonná ředitelka Českého západu Eva Halbrštátová.

V dílně se nejdříve tkaly jen koberce, dnes se zde šije celá řada výrobků s originálním designem. Jsou to například tašky, pytlíky na pečivo nebo zeleninu, kuchyňské zástěry, chňapky a další jednoduché výrobky. Cíl dílny je stále stejný - zvyšovat kvalifikaci lidí a dávat jim práci. „V dílně pracuje již druhým rokem také dvacetiletá Tereza O. z Dobré Vody. I ona začínala před 18 měsíci nejprve na pozici šičky. Díky projektu Návrat do práce získala potřebnou rekvalifikaci a dnes pracuje v dílně na pozici asistentky zaměstnávání. Je pečlivá a spolehlivá a umí sama ušít celý sortiment dílen a učit šít i druhé,“ přibližuje příběh dívky ze sociálně vyloučené lokality koordinátorka zaměstnávání Kamila Součková.

Český západ v rámci projektu „Návrat do práce – návrat do společnosti 2“ nabízí v letech 2013-2015 dlouhodobě nezaměstnaným lidem na Toužimsku a Tepelsku pracovní poradenství, motivační, aktivizační a rekvalifikační kurzy, odborné praxe či podporovaná pracovní místa v různých oborech. Projekt „Návrat do práce, návrat do společnosti 2“, reg. č. CZ.1.04/3.3.05/96.00300, podpořil Evropský sociální fond, Evropská unie, Operační program

Český západ poskytuje lidem ze sociálně vyloučených lokalit na Toužimsku a Tepelsku (Dobrá Voda, Nová Farma, Poutnov, Horní Poutnov, Služetín, Pěkovice, Křepkovice, Hoštěc, Mrázov) sociální služby a pomáhá jim řešit jejich nepříznivé životní situace zejména v oblasti zaměstnání, vzdělávání, bydlení, zdravotní péče a kontaktu s majoritou. Český západ dále provozuje vlastní textilní a keramickou dílnu, jejichž výrobky nabízí v internetovém obchodě www.eshop.cesky-zapad.cz. Více informací o činnosti organizace lze získat na internetových stránkách www.cesky-zapad.cz.