Tříkrálová sbírka bude koledovat i na Toužimsku a Tepelsku

Karlovarský kraj / Toužim – Dobrá Voda, Teplá / 2. 1. 2014
V sobotu 4. ledna proběhne na Toužimsku a Tepelsku tradiční Tříkralová sbírka, kterou zde pořádá Charita Česká republika spolu s občanským sdružením Český západ a dobrovolníky z Dobré Vody. Na koledníky se mohou po 13. hodině těšit obyvatelé Prachomet, Bezděkova, Dobré Vody, Beranova a Domu s pečovatelskou službou v Teplé. Všechny příspěvky vhozené do úředně zapečetěné kasičky jsou určeny Domovu pro matky s dětmi v tísni v Plzni, který zde provozuje Diecézní charita.

Tříkráloví koledníci každoročně putují dům od domu a přinášejí lidem radostnou zvěst vánočních svátků, a obdarovávají je drobnou pozorností. Přitom prosí o dar na pomoc lidem v nouzi. Prostřednictvím sbírky je možné účinně pomoci potřebným lidem, kteří si sami pomoci nemohou. V roce 2013 se do Tříkrálové sbírky zapojily desetitisíce dobrovolníků a celkový výtěžek sbírky činil 77 milionů Kč.

Na Toužimsku a Tepelsku to budou mladí dobrovolníci, chlapci a děvčata z Dobré Vody, kteří na sebe stejně jako v loňském roce vezmou podobu Tří králů. V malých skupinkách budou chodit v doprovodu dospělých od domu k domu, zpívat koledy a žádat o příspěvek do sbírky. V 15 hodin mají koledníci naplánovanou také návštěvu Domu s pečovatelskou službou v Teplé. V loňském roce se jim podařilo pro Domov pro matky s dětmi v tísni v Havlovicích u Domažlic vykoledovat 4 463 Kč.

„Ti, co si přejí, aby je Tři králové navštívili, zazpívali jim koledy, a oni mohli přispět na sbírku, nás mohou ještě nyní kontaktovat na telefonním čísle 721 831 128 a my k nim rádi přijdeme,” nabízí návštěvu koledníků sociální pracovnice Monika Křemenová z Českého západu, která má sbírku na Toužimsku a Tepelsku na starost. Na sbírku je možné přispět i prostřednictvím dárcovské SMS zaslané ve tvaru DMS KOLEDA na číslo 87 777. Cena jedné DMS je 30 Kč.

Charita ČR pomáhá lidem v nouzi a ročně jich je více než 200 000. V naší zemi provozuje 526 služeb a středisek sociální a zdravotní péče a spolupracuje s 50 000 dobrovolníky. Zejména pomáhá matkám s dětmi v tísni, lidem bez přístřeší, osobám se zdravotním a mentálním postižením, sociálně slabým rodinám, lidem drogově závislým, opuštěným starým lidem, osobám, které se ocitly v osobní krizi, migrantům a uprchlíkům, vězňům a osobám vracejícím se z výkonu trestu. Více informací o Charitě i Tříkrálové sbírce lze získat na internetových stránkách www.trikralovasbirka.cz.

Český západ poskytuje lidem ze sociálně vyloučených lokalit na Toužimsku a Tepelsku (Dobrá Voda, Nová Farma, Poutnov, Horní Poutnov, Služetín, Pěkovice, Křepkovice, Hoštěc, Mrázov) sociální služby a pomáhá jim řešit jejich nepříznivé životní situace zejména v oblasti zaměstnání, vzdělávání, bydlení, zdravotní péče a kontaktu s majoritou. Český západ podporuje rodiny s dětmi v tom, aby děti úspěšně zvládaly školní docházku. Organizace dále provozuje v Teplé vlastní textilní dílnu, kde pracují lidé, kteří byli dlouhodobě nezaměstnaní. Výrobky dílen je možné zakoupit v internetovém obchodě www.eshop.cesky-zapad.cz. Více informací o činnosti organizace lze získat na www.cesky-zapad.cz.