Předseda Sněmovny Jan Hamáček navštívil Dobrou Vodu u Toužimi

verze ke stažení, fotogalerie, videoreportáž (zač. ve 3:35 minutě)
Toužim – Dobrá Voda (okr. Karlovy Vary) / 10. 9. 2014
Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček včera navštívil v rámci své návštěvy Karlovarského kraje i sociálně vyloučenou lokalitu v Dobré Vodě u Toužimi. Zde se setkal se zástupci organizace Český západ, která na Toužimsku a Tepelsku nabízí potřebným sociální služby, pomáhá řešit jejich nepříznivé životní situace a podporuje rodiny s dětmi v tom, aby děti úspěšně zvládaly školní docházku.

Jan Hamáček přijel do Dobré Vody v odpoledních hodinách v doprovodu poslankyně Parlamentu ČR a zastupitelky Karlovarského kraje Markéty Wernerové a dalších hostů. Společně se zajímali o práci Českého západu a problémy, které trápí obyvatele sociálně vyloučených lokalit na Toužimsku a Tepelsku. Pracovníci Českého západu také upozornili, že v těchto lokalitách nežijí jen pouze Romové, ale stále více narůstá počet lidí z majoritní společnosti, které se dostávají na okraj společnosti a potýkají se s dluhy, exekucemi a dalšími problémy.

Dle kanceláře Poslanecké sněmovny se na Karlovarsku nachází poměrně velké množství sociálně vyloučených oblastí, proto není náhodou, že předseda Sněmovny zavítal do Dobré Vody, v níž realizuje svůj úspěšný projekt organizace Český západ. Podle Jana Hamáčka představuje práce sdružení s vyloučenou entitou smysluplnou cestu, která může přinést inspiraci pro vytvoření komplexního přístupu vůči vyloučeným lokalitám. Český západ dnes pomáhá více než 250 lidem.

To, že se jedná o mimořádný projekt, dokazuje mimo jiné i zájem představitelů státu i veřejnosti, připomněla ředitelka Českého západu Eva Halbrštátová, která hosty v Dobré Vodě přivítala. Návštěvě Jana Hamáčka předcházely v létě návštěvy místopředsedy poslanecké sněmovny Jana Bartoška a ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové Tominové, která Český západ navštívila spolu s náměstkem hejtmana Karlovarského kraje Miloslavem Čermákem a dalšími zástupci kraje.

Jan Hamáček se kromě návštěvy Dobré Vody setkal také s vedením kraje, představiteli Chebu a Ostrova, absolvoval diskusi se studenty ostrovského gymnázia. „Nedostatečné dopravní spojení, sociální problémy zejména vyloučených oblastí a přeshraniční spolupráce s Německem – to jsou aktuální témata, která se dotýkají mnoha obcí a měst na Karlovarsku a rovněž celého kraje," vysvětlil po své návštěvě Karlovarska Jan Hamáček.

Český západ poskytuje lidem ze sociálně vyloučených lokalit na Toužimsku a Tepelsku (Dobrá Voda, Nová Farma, Poutnov, Horní Poutnov, Služetín, Pěkovice, Křepkovice, Hoštěc, Mrázov) sociální služby a pomáhá jim řešit jejich nepříznivé životní situace zejména v oblasti zaměstnání, vzdělávání, bydlení, zdravotní péče a kontaktu s majoritou. Český západ podporuje rodiny s dětmi v tom, aby děti úspěšně zvládaly školní docházku. Organizace dále provozuje v Teplé vlastní textilní dílnu, kde pracují ženy, které byly dlouhodobě nezaměstnané. Výrobky dílen je možné zakoupit v internetovém obchodě www.eshop.cesky-zapad.cz. Více informací o činnosti organizace lze získat na www.cesky-zapad.cz.

Více informací:
Mgr. Eva Haunerová – tisková mluvčí, Český západ, o.p.s., mobil: +420 602 663 513