13.3.2017

Od ledna 2017 realizujeme nový projekt Cesta k rovnocennému vzdělávání podpořený Nadací Albatros. Jeho cílem je podpořit děti, žijící v sociálně vyloučených lokalitách, v jejich předškolní přípravě, ale také pro ně zajistit individuální podporu a odbornou pomoc tam, kde je to potřeba. Součástí projektu budou i volnočasové aktivity pro tuto skupinu dětí. Novinkou v naší činnosti bude například zprostředkování pravidelné hipoterapie pro čtyři vytipované děti. Více o projektu....

2.3.2017

Představujeme Vám rozhovor s naší ředitelkou Petrou Vodenkovou, který vznikl v rámci letního pobytu - kurzistů - romských novinářů, u nás v Českém západě. Více

Projekt „Návrat do práce – návrat do společnosti 2“ vrací nezaměstnané na trh práce

Karlovarský kraj / Toužim – Dobrá Voda, Teplá / 22. 9. 2014
Nezisková organizace Český západ, o.p.s., nabízí lidem z Toužimska a Tepelska bezplatné pracovní poradenství a asistenci při návratu na trh práce. Umožňuje to dvouletý projekt „Návrat do práce – návrat do společnosti 2“ určený lidem, kteří si obtížně hledají práci. V rámci něj je letos zaměstnáno 9 klientů na hlavní pracovní poměr a 61 klientů prošlo motivačními a rekvalifikačními kurzy.

Projekt „Návrat do práce – návrat do společnosti 2“ je pokračováním úspěšného stejnojmenného projektu. Poskytuje klientům Českého západu šanci pracovat i v oblastech, kde se těžko hledá práce. Na organizaci se mohou obracet lidé, kteří si obtížně hledají práci - obyvatelé sociálně vyloučených lokalit, dlouhodobě nezaměstnaní, mladí lidé po škole nebo lidé bez praxe či vzdělání. Organizace jim pak pomáhá si doplnit vzdělání, zvýšit si kvalifikaci nebo si osvojit pracovní návyky, které třeba díky dlouhodobé nezaměstnanosti ztratili. Zájemci o další informace se mohou obracet na koordinátorku zaměstnávání Bohuslavu Klabanovou na emailu doprace@cesky-zapad.cz nebo na telefonu 602 663 502.

V rámci projektu letos pracuje 9 klientů: 4 ženy v textilní dílně Českého západu v Teplé, 2 další ženy na pozici pokojských v Mariánských Lázních, 1 žena jako pomocná síla ve výrobně knedlíků v Teplé a 2 muži jako pomocní truhláři v Teplé. Všichni tyto pracovníci nejprve absolvovali příslušný rekvalifikační kurz a poté nastoupili do zaměstnání na hlavní pracovní poměr. V loni to byly rekvalifikace na pozici dřevorubce, obsluhu pil a křovinořezů, šičku, truhláře nebo výrobu knedlíků, letos na pozici pokojská. Projekt v roce 2013 zaměstnal 12 lidí. Pokud se tyto lidé v rámci projektu osvědčí, mohou je poté firmy zaměstnat již samy mimo projekt.

„Mít stálou práci pomáhá lidem stabilizovat jejich finanční situaci, zabezpečit rodinu a řešit i další problémy. Český západ si to uvědomuje, a proto se na oblast zaměstnání zaměřuje od počátku své existence,“ popisuje práci organizace její ředitelka Eva Halbrštátová. „Našimi klienty bývali dříve převážně Romové, ale dnes to už zdaleka neplatí. S tím, jak se zhoršují ekonomické podmínky v naší zemi, přibývá i sociálně slabých z většinové společnosti. Pokud trend bude pokračovat, bude poměr mezi romskými a neromskými klienty Českého západu brzy vyrovnaný,“ vysvětluje Halbrštátová. „Například nezaměstnanost mezi našimi klienty v Dobré Vodě od roku 2002, kdy zde začal Český západ působit, výrazně klesla. Tehdy zde pracovalo pouhých 15 % lidí, dnes se zaměstnanost pohybuje mezi 50-70 % dle nabídky sezónních prací,“ doplňuje Halbrštátová.

Projekt Návrat do práce – návrat do společnosti 2, reg. č. CZ.1.04/3.3.05/96.00300 v období od 1. 4. 2013 do 31. 3. 2015 podpořil Evropský sociální fond, Evropská unie, Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost. Podporujeme vaši budoucnost - www.esfcr.cz.

Český západ poskytuje lidem ze sociálně vyloučených lokalit na Toužimsku a Tepelsku (Dobrá Voda, Nová Farma, Poutnov, Horní Poutnov, Služetín, Pěkovice, Křepkovice, Hoštěc, Mrázov) sociální služby a pomáhá jim řešit jejich nepříznivé životní situace zejména v oblasti zaměstnání, vzdělávání, bydlení, zdravotní péče a kontaktu s majoritou. Český západ podporuje rodiny s dětmi v tom, aby děti úspěšně zvládaly školní docházku. Organizace dále provozuje v Teplé vlastní textilní dílnu, kde pracují ženy, které byly dlouhodobě nezaměstnané. Výrobky dílen je možné zakoupit v internetovém obchodě www.eshop.cesky-zapad.cz. Více informací o činnosti organizace lze získat na www.cesky-zapad.cz.

Více informací:
Bohuslava Klabanová – koordinátorka zaměstnávání, Český západ, o.p.s.
tel.: 602 663 502, email: doprace(zavináč)cesky-zapad.cz