Fotbalový turnaj upozorní na to, že diskriminace nemá (nejen) ve sportu místo

Karlovarský kraj / Toužim – Dobrá Voda, Teplá / 20. 10. 2014
Nezisková organizace Český západ, o.p.s., se ve dnech 21. a 22. října připojuje k mezinárodní antidiskriminační kampani Týdny fotbalových fanoušků (Football People weeks). Do ní se zapojuje tento měsíc tisíce evropských fotbalových týmů různé velikosti a významu, aby společně vyjádřily odmítavý postoj vůči diskriminaci. Organizace FARE network přizvala do kampaně týmy z více než 40 zemí, aby společně odmítly diskriminaci a společně oslavovaly rozmanitost ve hře.

Organizace Český západ a FARE network věří, že fotbal, jako nejoblíbenější sport na světě, patří všem lidem a může pomáhat překonávat překážky mezi nimi. Fotbal může pomáhat vytvářet velkou rodinu fotbalových fanoušků, kde diskriminace nemá své místo.

V období od 9. do 23. října se do ní zapojí amatérské i profesionální fotbalové týmy, včetně národních reprezentačních týmů, které budou hrát kvalifikační zápasy na EURO 2016, aby oslovili své fanoušky po celém světě.

Ve středu 22. října Český západ organizuje ve sportovní hale v Toužimi fotbalový turnaj  „Football People - Fotbal dětem“ pro chlapce ve věku 13 až 18 let. V čase od 8 do 12 hodin zde bude o poháry soupeřit několik týmů ze základních škol a učilišť z Toužimi a okolí. V úterý 21. října od 16 hodin navíc zveme všechny zájemce na doprovodnou akci Korálkování do Dobré Vody u Toužimi, kde se v komunitním centru Českého západu uskuteční tvořivá dílna, při které si malí i velcí mohou vyrobit šperky z korálků a hmoty FIMO. Obě akce jsou otevřeny veřejnosti a jsou zdarma.

„Očekáváme přes 2000 různých aktivit upozorňujících na problematiku diskriminace a sociálního vyloučení (nejen) ve sportu. Tyto akce mají napomoci  rozšířit rodinu fotbalových fanoušků, kteří diskriminaci odmítají. Jsme rádi, že spolupracujeme s Českým západem na rozšíření myšlenek kampaně v České republice a Karlovarském kraji,“ řekl ředitel FARE network Piara Powar.

Eva Halbrštátová, ředitelka Českého západu doplňuje: „Zapojili jsme se do kampaně, protože je nám myšlenkově blízká. I my se snažíme v naší práci upozorňovat na to, že diskriminace a sociální vyloučení nemá mít ve společnosti místo.“

Více informací o kampani Týdny fotbalových fanoušků (Football people weeks) můžete najít na internetových stránkách www.farenet.org a www.cesky-zapad.cz, na Twitteru https://twitter.com/farenet nebo Facebooku www.facebook.com/farenetwork.

Český západ poskytuje lidem ze sociálně vyloučených lokalit na Toužimsku a Tepelsku (Dobrá Voda, Nová Farma, Poutnov, Horní Poutnov, Služetín, Pěkovice, Křepkovice, Hoštěc, Mrázov) sociální služby a pomáhá jim řešit jejich nepříznivé životní situace zejména v oblasti zaměstnání, vzdělávání, bydlení, zdravotní péče a kontaktu s majoritou. Český západ podporuje rodiny s dětmi v tom, aby děti úspěšně zvládaly školní docházku. Organizace dále provozuje v Teplé vlastní textilní dílnu, kde pracují ženy, které byly dlouhodobě nezaměstnané. Výrobky dílen je možné zakoupit v internetovém obchodě www.eshop.cesky-zapad.cz. Více informací o činnosti organizace lze získat na www.cesky-zapad.cz.